Europese democratie, de "Culture Wars" en het vervreemde zelf (deel 1)

Op zondag 21 juli zat ik te kijken naar het Filosofisch Kwintet over het thema Authenticiteit. Een ontzettend leuke en prikkelende uitzending. Het stroomde en vonkte tussen de wetenschappers. Zodra de een met Rousseau aan kwam zetten, viel de ander in met Nietszche. Onderwijl door Clairy Polak bij de les gehouden om het vooral over het hier en nu te hebben.
Authentiek zijn werd genadeloos gefileerd. Om te beginnen is het handig om het gemeenschappelijke ("de typische nederlander") los te maken van het individuele. Kijk mij eens "grandioos mezelf zijn", als narcistisch dan wel commercieel cliché. En uiteraard passeerde de karikatuur die sommige politici, met de aanvoerder van het Forum Democratie voorop, maken van de vervreemding van de europeaan van zijn wortels.
Oikofobe, kosmopolitische elite! Het "volk" zal jullie, voorzien van gele hesjes en hooivorken, naar de vuilnisbelt van de geschiedenis jagen! Prachtig liet Philipp Blom zien dat een entiteit als "volk" altijd een geconstrueerd, virtueel soort term is. Oostenrijk bijvoorbeeld bestaat niet als een essentialistische natie, maar als een weemoedige pseudo herinnering aan een 19e eeuwse toestand die nooit werkelijk bestaan heeft.

Reacties