Campagnetaal en Aristoteles




Deel 2 in de serie over de Ziel van Europa


Gisteren en vandaag zijn er weer TV-Debatten tussen de kandidaten van de Democratische partij: wie gaat het opnemen tegen Trump. Wat je daar opnieuw ziet is, net als hier in Europa, wij progressieven en linksen standaard de fout maken de kiezers aan te spreken op het verstand en het geweten.


 

Aristoteles had het over de drieslag Logos, Ethos en Pathos. In Nederland is bijvoorbeeld D66 de kampioen van het verstand, van de redelijkheid, van het hoofd, de Logos.




Op Jalta verwoorden Ewout Klei en Joshua Livestro Het Redelijke Midden



In de politieke correctheid van de Intersectionale  waartegen Engelen cs. zo te hoop lopen spelen natuurlijk bij uitstek de deugden en dus het Ethos een rol. Daarom is het ook zo lastig tot een echte dialoog te komen, dat lukt al een stuk beter bij Tineke Bennema.

Trump en Boris Johnson daarentegen interesseert dat (logos en ethos) geen zier. Ze gaan vol op het Pathos-orgel. MAGA!! Take Back Control!! Zij appelleren aan ons driftleven en ons reptielenbrein. Links is daar denigrerend over en mist daarmee de kans de mensen te bereiken in wier belang men denkt te spreken.
George Monbiot heeft nu een idee gepresenteerd bij zijn TED praatje om dit te doorbreken en naast het hart ook de Betere Driften van ons allemaal aan te spreken. Jammer dat hij het als restauratie betitelt.

TED talk Monbiot

Reacties