Aangehaakt, de zin en onzin van electorale geografie

Het vak van geograaf is zo oud als de weg naar Kralingen, zien we o.a. in het Rijks bij Vermeer
In de zestiger jaren konden ze geen droog brood verdienen, anders dan met het geven van aardrijkskundeles. Hedentendage vind je ze in soorten en maten. De een wordt  financieel geograaf, de ander electoraal geograaf. De laatste is sinds maandag te volgen in de serie Aangehaakt met Josse de Voogd.

Citaat uit de aankondiging bij WNL:
"De Voogd (zie onderstaande afbeelding) wandelt in 'Aangehaakt' door Nederland. Hij begint in Arnhem.
In het Spijkerkwartier ligt de falafelzaak tegenover de natuurvoedingswinkel.  De kapster die hier al 25 jaar werkt, mist de levendigheid van vroeger. 'De huizen zijn peperduur geworden', zegt ze. Veel mensen hier stemmen GroenLinks. In Geitenkamp doen juist FVD en PVV het goed. Veel mensen zien het als een slechte buurt, maar sociaal ondernemers Kumar en Stephanie Poot vinden het juist de mooiste wijk van Arnhem".
 

In het SCP rapport (NRC dinsdag) lijkt veel van zijn verhaal bevestigd te worden, met kansrijke jongeren versus precariaat, bijvoorbeeld.

Als socioloog vind ik het interessant werk dat Josse doet; en het kriebelt ook. Niet vanwege de generalisaties, want daar meldt hij wel disclaimers. Ik vrees dat het meer zit in de postcode-valkuil. Klasseverschillen zie je uiteraard wel terug in villawijken versus sloppen, maar als verklaringsmodel schiet de postcode in mijn ogen tekort. 

Hier worden correlatie en causaliteit gemakkelijk door elkaar gehaald. Hetzelfde geldt voor de oorzaak van het tekort aan betaalbare woningen. In het FD van 3 maart 2023 zegt Josse op de vraag of de bouwplannen van minister De Jonge gaan helpen:  "Ik vrees van niet. Onder de bevolking, ook bij mijzelf, leeft de overtuiging dat de overheid dingen niet meer voor elkaar krijgt. Dat is een sterke voedingsbodem voor onbehagen. De bouw gaat het tempo van asiel-, kennis- en arbeidsmigratie niet bijhouden. Dat eerlijke verhaal durft niemand te vertellen". 

Tja. Daar heb je het gedonder in de glazen.

Hier is kristalhelder redeneren van cruciaal belang. Als je het  -door de partijen van de bovenliggende klasse gestuurde-  afbraakbeleid mbt. de volkshuisvesting buiten beeld plaatst, ga je wellicht inderdaad denken dat je met PVV-achtige leuzen het tekort aan betaalbare huizen kunt verklaren. De partijen met affiniteit met de loon-afhankelijke kiezers laten zien dat het makkelijk anders kan.

Vanavond maar weer eens zien of in Drenthe meer nuances worden getoond. 

Het blijft tenslotte wel een Telegraaf-programma, helaas.

 


 


Reacties