zondag 11 oktober 2009

Gaat dat zien: Brecht&Weill in 't Park

Lekker Brechtiaans uitvergroot muziektheater. Al is het maar voor de nostalgie en om alle klassiekers nog eens opgefrist langs te horen komen. Voor het gemak een citaat uit het Parool van 22 april van dit jaar (over een verwante voorstelling):
“Ook in Nederland kent iedereen Die Dreigroschenoper van Kurt Weill en Berthold Brecht, althans de naam, of anders wel de 'hits' Seeräuberjenny en vooral Die Moralität von Mackie Messer, dat als Mack the Knife door toedoen van Louis Armstrong, Frank Sinatra en vele anderen in de jaren vijftig in Amerika een klassieker werd in de amusementsmuziek. Maar geloof het of niet, opvoeringen van Die Dreigroschenoper, losjes gebaseerd op de achttiende-eeuwse The beggar's opera van John Gay, zijn hier een zeldzaamheid.”

Een orkest dat bijzonder op dreef is; mooie rollen door Zoldertheater o.l.v. Harry van Scherpenberg en Café Chantant (foto) o.l.v. Feico de Leeuw.
Nogmaals het Parool: “Weill schreef Die Dreigroschenoper, waarin hij alle operaconventies kaltstellt (het zeer kleine orkest, het idiote deus ex machina-slot), niet voor geschoolde zangers, maar voor zingende acteurs. Het is wel een hele zit, de Dreigroschenoper tot op de vierkante centimeter gestileerd, gechoreografeerd en vormgegeven en het ziet er allemaal geweldig uit. De wetten van Brechts 'episch theater' worden tot in het extreme doorgevoerd en, knap, naar de eenentwintigste eeuw doorgetrokken.” Ik gun ze nog zeker drie maal een volle zaal.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik zou U graag ontmoeten. Las U de recensie inhet west-fries dagblad. De recensente sprak zichzelf tegen en wist ook niets van Episch theater en stylering.
Ik reageer op zulke dingen nooit, mar misschien heeft uw mening zin?
Bij voorbat veel dank,
Harry van Scherpenberg
JD zijn Dal 41
1931 DK
Egmond aan zee
Tel.0725071260
hjcvanscherpenberg@quicknet.nl

Johan Goossens zei

Beste Harry,
Ik zal eens kijken. De site van het NHD geeft geen recensie van jullie stuk en ik heb geen abonnement. Maar er zijn gelukkig ook nog bibliotheken. Ik kom erop terug!