Met Obama krijgt Ander Communicatie Paradigma eindelijk Kans

Vannacht kan duidelijk worden of de Amerikaanse communicatie-cultuur het point of no return bereikt heeft. Dan mag de droomkandidaat van zovelen gaan bewijzen dat hij het overstijgen van de haat- en oorlogscultuur kan waarmaken. Ook tegen een republikeinse concurrent die geen dirty trick achterwege zal laten, van drogreden tot karaktermoord. De onderstroom is in al die jaren gegroeid, een dieperliggende afkeer van de oorlogszuchtige communicatie waarop mensen als Karl Rove het patent hadden. Het waren al een decennium geleden mensen als Deborah Tannen en Marshall Rosenberg met zijn Non-violent communication die lieten zien dat het anders kan.
Het feit dat vooraanstaande republikeinen nu Obama de voorkeur geven boven McCain doet voorzichtig vermoeden dat onderstroom nu werkelijk bovenstroom aan het worden is. Dat geeft niet alleen hoop voor de amerikanen, maar ook voor ons in europa, waar de taal van de haat en het zoeken van de zondebok de publieke communicatie ook steeds verder dreigen te besmetten.

Reacties

Anoniem zei…
Ha Johan,

Is Obama écht anders? En als hij het is, krijgt hij de kans? En als hij de kans krijgt, redt hij het daarmee? Ik ben nog wel sceptisch.

Ik zou die eerste vraag al met 'nee' beantwoorden. Ook hij communiceert vaak manipulatief, met woorden of juist met strategisch gekozen momenten van stilte in het debat. Zijn toespraken hebben een enorme retorische kracht, maar geweldloos (á la Rosenberg) vind ik ze nou ook weer niet.

Maar laat ik niet al te veel azijn, eh, plassen, iedere (zeker ook communicatieve) verbetering is natuurlijk welkom. Ik hoop dat Amerika gaat ervaren dat een president niet per se een conservatieve, witte en oude(re) man hoeft te zijn. En wat mij betreft mag dat trouwens ook best een vrouw zijn!

Groet,
Liesbeth
Met je laatste zin ben ik het op zich eens, Liesbeth, Hillary heb ik ook liever dan McCain. Mijn punt is echter dat haar campagnestijl evident meer onder de gordel (en in die zin communicatief minder hoopgevend) is dan die van Obama; van wie ik ook nog moet zien wie hij om zich heen verzamelt om het waar te kunnen maken.