DE Turkse identiteit bestaat niet

Beetje raar om de vergelijking te maken, maar hoe zou de PVV nu de toespraak waarderen van Erdogan in Keulen? De Turkse premier staat pal voor de identiteit van zijn natie en van zijn onderdanen, ook als die al generaties in Duitsland wonen. Hij wil verwatering van die identiteit tegen elke prijs voorkomen. Voorzover ik weet heeft hij binnenslands nog steeds geen stappen ondernomen om het “Beledigen van de Turkse Identiteit” te schrappen uit het wetboek van strafrecht. Kortom een man die staat voor zijn Natie, zijn Vlag en zijn Vader des Vaderlands. Een Koerd die zou roepen dat DE Turkse identiteit niet bestaat, kan hoogstwaarschijnlijk op een heel wat minder zachtzinnige respons van Erdogan rekenen, dan Maxima hier te lande toen zij die bewering deed over de nederlandse identiteit.
Heeft hij met zijn Discours de Cologne nu een bijdrage geleverd aan de toetreding van Turkije tot de Europese Unie of niet? Wie het weet, mag het zeggen. Maar persoonlijk vrees ik dat hij Angela (en Sarko) niet milder gestemd heeft; kijk en luister zelf. Misschien toch niet zo handig dus.

Reacties

maria trepp zei…
Hallo Johan,

Zie ook mijn blog ‘Islamisten aan de tand voelen’, over het boek van Lagendijk ‘Sturen bij de moslimburen’ http://www.volkskrantblog.nl/bericht/166897

ER komt een hele studium generale –reeks aan in Leiden over Turkije, hooginteressant. Lagendijk zal ook spreken. http://www.studiumgenerale.leidenuniv.nl/index.php3?c=79

Groeten,

Maria
Anoniem zei…
Binnenslands tamboereert Erdogan juist minder op de Turkse identiteit, omdat hij de Koerden aan zich wil binden.

En uiteindelijk vecht hij tegen de bierkaai. Ik kwam op vakantie in Turkije al een paar keer een Turks gezin tegen dat onderling Duits sprak, omdat de kinderen het Turks niet meer machtig waren.
Jos van Dijk zei…
Het afdwingen van het opgeven van je identiteit is wel degelijk misdadig. Politici die assimilatie bepleiten zoals Wilders hier zijn daar niet ver van af. In die zin kan ik Erdogan geen ongelijk geven als hij zich keert tegen assimilatie van zijn voormalige landgenoten. Hij komt naar Duitsland op een treurig moment. Veel Turken geloven nog steeds in een racistische aanslag. Erdogan spreekt zijn verbondenheid met hen uit en zegt tegen hen (en indirect tegen de Duitse racisten): je hoeft je niet gedwongen te voelen je Turkse identiteit op te geven. Dat mogen ze niet van je eisen. Zouden wij in een vergelijkbare situatie onze koningin verboden hebben om zoiets te zeggen in Canada of Australiƫ?
Op dat laatste punt kan ik je niet helemaal ongelijk geven. Mijn punt is echter dat Turkije nog een lange weg te gaan heeft voor de EU daadwerkelijk lonkt. De strafbaarstelling van het "Beledigen van de Turkse identiteit" is een majeur struikelblok op die weg. We zouden Maxima toch ook niet graag in de beklaagdenbank zien wegens het beledigen van de nederlandse identiteit? Dat Wilders dat wel zou toejuichen is mijn sterke vermoeden; ik heb slechts gezinspeeld op die inconsistentie.